ورق استیل ۳۰۴ نگیر یا ۴۳۰ ضد زنگ

وقتی نوبت به فولاد ضد زنگ می رسد ، هرچه درجه پایین تر باشد ، بهتر است. رایج ترین و گرانترین عیار فولاد نوع ۳۰۴ است که تقریباً حاوی ۱۸ درصد کروم و ۸ درصد نیکل است. به همین دلیل گریل های گازی استیل ضد زنگ Type 304 از دوام بالاتری برخوردار هستند و بهتر از نوع ۴۳۰ در برابر گرما مقاومت می کنند.

آیا ورق استیل ۴۳۰ ضد زنگ است ؟


نوع ۴۳۰. این یک فولاد ضد زنگ فریتی کم کربن مغناطیسی است و ۸۳٪ فولاد و ۱۷٪ کروم است. در برابر زنگ زدگی مقاوم است. به طور معمول در سینک ظرفشویی ها و میزهای کم هزینه و همچنین در یخچال ، وسایل و سرخ کن ها (و نه قابلمه های سرخ کن) و همچنین در قطعات تزئینی استفاده می شود.

بالاترین درجه فولاد ضد زنگ چیست؟


نوع ۳۰۴: مشهورترین گرید نوع ۳۰۴ است که به ترتیب با ترکیب ۱۸/۸ و ۱۸/۱۰ به دلیل ترکیب ۱۸٪ کروم و ۸٪ / ۱۰٪ نیکل نیز شناخته می شود. و دومین فولاد ضد زنگ آستنیتی رایج نوع ۳۱۶ است.

فولاد ضد زنگ


ورق استیل بگیر یا همان فولاد ضدزنگی خاصیت جذب آهن ربا را دارد. برای تولید استیل بگیر چندین شرط باید رعایت شود :

  1. در واقع باید در ساختار استیل آهن موجود باشد، همچنین ساختار کریستالی آن باید فریتیک یا مارتنزیتی باشد. چندین نوع گروه متفاوت از استیل های ضد زنگ با خصوصیات فیزیکی متفاوت در بازار وجود دارند. خصوصیات مغناطیسی استیل ضد زنگ به میزان و نوع عنصر اضافه شده به آلیاژ وابسته می باشد. ساختار استنلس استیل، فریتی و مغناطیسی می باشد. افزودن کروم و کربن منجر به سخت و سفت شدن استیل ها می شوند.

  2. همچنین با افزودن فریتی به استیل مارنزیتی تبدیل شده و گاهاً در تولید کارد و چنگال از آن استفاده می کنند.

  3. اضافه کردن مولیبدن به فولاد ضد زنگ باعث بالا بردن مقاومت آن در برابر خوردگی در محیط های دارای یون کلر می شود و اضافه کردن مقدار مشخصی از نیکل مقاومت در برابر خوردگی را در محیط های خنثی بالا خواهد برد.

  4. همچنین این اضافه کردن کروم به آلیاژ هست که موجب بوجود آمدن فولاد ضد زنگ می شود چون اساسا در مجاورت با هوا کروم اکسید می شود و ورق استیل با لایه ای از اکسید کروم پوشیده خواهد شد.


انواع ورق استیل بگیر


استیل بگیر گونه ای آلیاژ فولادی می باشد که متشکل از آهن، کربن، نیکل، کروم و دیگر آلیاژ ها می باشد. این گونه استیل را می توان به دو طبقه  ۳۰۰ سری و ۲۰۰ سری تسهیم نمود. این نوع استیل سری ۳۰۰ شامل  دست کم ۸ درصد نیکل در صورتی که استیل های بگیر سری ۲۰۰ قسمت هایی از آن ، نیکل را با آلیاژ ها مقرون به صرفه تری نظیر نیتروژن و یا منگنز جانشین می نمایند. این نوع استیل اکثرا به علت استقامت در مقابل فرسودگی و زنگ زدگی معروف شده است به همین علت اکثرا  آن را برای مصارف استنلس استیل به کار می برند. بیشتر از ۷۰ درصد ساخت فولاد را ایجاد می نماید و همچنین یکی از فولاد های زنگ نزن رایج را به کار می برند که معمولا درجه استیل ۳۰۴ بالا ترین گونه مدنظر می باشد.

 

انواع ورق استیل بگیر و استیل نگیر بر اساس نوع استنلس استیل قادرند در یک گروه جای بگیرند. مازاد بر ورق استیل ۴۳۰ بگیر که قابلیت مغناطیسی  دارند. بر اساس  ویژگی استیل ۴۳۰ ، استنلس استیل ها را در ۳ دسته ی ورق استیل بگیر طبقه بندی می‌نمایند :

  • ورق های استیل بگیر ضد زنگ فریتیک مانند گرید ۴۰۹، ۴۳۰ و ۴۳۹ که شاخص ترین آن ورق استیل ۴۳۰ است.

  • ورق های استیل بگیر ضد زنگ مارتنزیتی امثال ۴۱۰، ۴۲۰ و ۴۴۰

  • ورق های استیل بگیر ضد زنگ دوتایی مانند ۲۲۵


آلیاژ های بسیار متنوعی برای ساخت ورق استیل به کار برده می شوند ولی کلیه آنها در یک طبقه بندی به دو گونه ورق استیل بگیر و ورق استیل نگیر دسته بندی می شوند. اگرچه طبقه بندی ها و فاکتور های متنوع دیگری از آن ها هم در بازار موجود هستند که در قیاس با این دو گروه ورق استیل بگیر و نگیر مصارف کمتری داشته و این ۲ گونه پر استفاده ترین اقسام ورق استیل در حرفه های متنوع می باشند.

ورق استیل بگیر و نگیر و تفاوت های آن ها



تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر را میزان یک ماده استفاده شده در آن مشخص می نماید. ورق استیل نگیر در ساختار خود شامل کروم بسیار زیادی بوده و متقابلا ورق استیل نگیر این ماده را خیلی کمتر در فرمولاسیون خود به کار برده است. از دیگر تفاوت ورق استیل بگیر و نگیر در مغناطیسی بودن آنها می باشد. نوع بگیر دارای خواص مغناطیسی بوده و به وسیله آهنربا جذب می شود ولی نوع نگیر به وسیله آهنربا جذب نشده و خواص مغناطیسی ندارد.


تفاوت قیمت در استیل بگیر و نگیر :


قیمت ورق استیل بگیر در مقایسه با  قیمت ورق استیل نگیر با اختلاف بسیار ناچیزی بیشتر می باشد. و در دسته بندی کلی ورق های بگیر کاربردی تر می باشند.

در بسیاری مواقع و در جهت مصارف مختلف  انواع ورق استیل ضد زنگ فریتیک بگیر می باشند زیرا در ترکیب شیمیایی آن‌ها مقادیر فراوانی فریت موجود می باشد. لازم به ذکر است که بیان نمود ترکیب فریت از عناصر دیگر و آهن می باشد. در واقع ترکیب ساختار کریستالی فریتیک با آهن سبب تولید ورق های ضد زنگ بگیر فریتی می گردد.
به بیان دیگر ساختار دانه ای یا کریستالی فریتیک به این نوع ورق ها خاصیت مغناطیسی خوبی می دهد. قطعاً ورق های فریتیک به کمک عملیات حرارتی سخت پذیر می شوند همچنین نسبتاً مقاومت بسیار بالایی در مقابل ترک خوردگی و استرس دارند.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *